Un implant dentar este o rădăcină artificială a dinților care este înșurubată în osul maxilarului pentru a înlocui un dinte.

Odată montate, implanturile sunt acoperite de o coroană dentară, oferind un aspect natural.

Ele oferă o soluție pe termen lung pentru cei care au unul sau mai mulți dinți lipsă.

Implanturile dentare oferă o modalitate excelentă de a restabili sănătatea și stabilitatea gurii. Dacă aveți dinți lipsă, această procedură stomatologică vă poate permite să zâmbiți din nou cu încredere.

Cum funcționează implanturile dentare? Sunt potrivite pentru tine? Cât durează o procedură de implantare dentară? Există riscuri? Și cât costă? Acestea sunt întrebări importante de luat în considerare atunci când intenționați să optați pentru implanturi dentare.

implant 2

Un implant este format din trei părți:

  1. Șurubul implantului: un stâlp din titan sau ceramică care este înșurubat în osul maxilarului pentru a servi ca înlocuitor al rădăcinii naturale a dinților.
  2. Bontul: corp care servește drept conector între implant și coroană.
  3. Coroana dentară: un dinte artificial plasat deasupra dispozitivului implantului pentru a-i conferi un aspect natural.
implant

Când trebuie să îmi fac un implant dentar?

Implantul dentar este soluția potrivită pentru dvs. dacă:

  • Ai dinții lipsă sau deteriorați.
  • Nu puteți purta proteze dentare.
  • Căutați o soluție pe termen lung.

În timp ce vă planificați procedura de implant dentar, există și câteva lucruri la care dentistul dvs. se va uita.

  • Densitatea oaselor în maxilar. Dacă aveți un nivel osos scăzut, atunci ar putea fi necesară adiția osului înainte de a putea insera implanturile.
  • Orice semne sau simptome de boală gingivală avansată. Acestea trebuie tratate înainte de inserarea implanturilor dentare.
  • Orice carie gravă trebuie îndepărtată înainte de a vă introduce implanturile dentare.
  • Dacă luați steroizi, urmați chimioterapie sau tratamente cu radiații, este posibil să nu fiți eligibil pentru implanturi dentare din cauza riscurilor crescute de infecție și a altor posibile complicații, cum ar fi osteonecroza.

Procedura de implantare dentară: pas cu pas

Fiecare etapă de implant dentar este diferită, deoarece complexitatea tratamentului poate varia de la pacient la pacient. Dar, există pași comuni la care vă puteți aștepta în momentul tratamentui.

Planificare pre-operațională

Pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru nevoile dvs., medicul dentist va avea nevoie de o radiografie actualizată a gurii. Acest lucru le va permite să evalueze starea de sănătate a dinților și să stabilească dacă va fi necesară extragerea dinților, adiție de os sau liftingul sinusurilor pentru montarea implanturilor dentare. În timpul primei consultații, medicul dentist poate planifica, de asemenea, examinări suplimentare sau poate solicita o scanare CT pentru a verifica masa osoasă.

Adiție osoasă

Dacă medicul dentist constată că nu aveți suficient os natural în zona implantului planificat, acesta poate recomanda adiția osoasă. Dar, ce este ? Procedura presupune amplasarea unui material osos natural, fie sintetic într-o zonă în care nu există suficient os. În funcție de cantitatea de masă osoasă necesară, o grefă poate fi efectuată în același timp cu intervenția chirurgicală a implantului sau într-o sesiune separată.

Când este nevoie doar de o grefă osoasă minoră, este posibil să se efectueze procedura în același timp cu intervenția chirurgicală a implantului. Dar, dacă este necesară o adiție osoasă mai semnificativă, atunci ar putea dura câteva luni până când grefa creează os nou, puternic.

Inserarea implanturilor

Acest pas poate varia, în funcție de câte implanturi dentare aveți nevoie și de complexitatea situației dvs. De obicei intervenția chirurgicală poate dura de la mai puțin de o oră, până la șase ore. Procedura are loc sub anestezie locală și este aceeași indiferent de câte implanturi sunt montate.

Țesutul gingival este deschis pentru a expune zona osoasă unde va fi plasat implantul. Odată ce osul maxilarului este expus, dentistul va folosi un burghiu special pentru a crea spațiul implantului dentar. Implantul este apoi plasat în osul maxilarului și gingiile sunt închise. Chirurgul dvs. va plasa o coroană temporară, o proteză sau un dispozitiv de fixare pentru a umple gaura creată.

Vindecarea și faza de recuperare

Odată ce prima parte este completă, următorul pas este de a permite implantului cu șurub să devină parte a maxilarului. Acest proces este cunoscut sub numele de osteointegrare și durează de obicei aproximativ 3-6 luni în total.

Atașarea bontului și a coroanei

Când țesutul gingival este complet vindecat, este re-expus pentru a atașa bontul la implant. Medicul dentist va face impresii ale gurii pentru a crea o coroană într-un laborator dentar care va fi similară și a se potrivi perfect cu dinții existenți. Acest proces poate dura de la 3 la 10 zile. Odată ce coroana este gata, aceasta este plasată deasupra bontului, imitând aspectul natural al dintelui.

Îngrijirea post-operator

Este obișnuit să experimentați unele vânătăi și umflături după inserarea unui implant dentar. De obicei, acesta este un efect secundar pe termen scurt, iar succesul pe termen lung al noului dvs. implant depinde de menținerea unei bune igiene orale. Asigurați-vă că aveți o tehnică bună de periere, atât pentru implantul dvs., cât și pentru țesutul gingival din jur. Verificările periodice la medicul dentist – la fiecare 6-12 luni – sunt, de asemenea, cheia unui implant de lungă durată.

La ce să vă așteptați după tratament: recuperarea post-implantare

Instalarea implanturilor dentare nu duce, în general, la o perioadă dificilă de recuperare, majoritatea pacienților revenind la muncă a doua zi. Dar, după ce ați făcut prima parte a tratamentului – inserarea implanturilor – este normal să experimentați:

  • Unele dureri în jurul implantului
  • Unele vânătăi minore și umflături ale feței
  • Sângerări minore ale gingiilor

Acestea ar trebui să înceapă să se ușureze după aproximativ o săptămână. Va trebui să așteptați aproximativ 3-6 luni înainte de a monta bontul și coroana. Acest lucru permite implantului să devină parte a maxilarului și oferă țesutului gingival timp să se vindece.

Riscuri și beneficii ale implantelor dentare

Înainte de a vă supune procedurii de implant dentar, este important să fiți conștienți atât de beneficiile pe care le poate aduce tratamentul, cât și de riscurile asociate acestuia.

Avantajele implanturilor dentare

Aproximativ 98% din procedurile de implant dentar sunt considerate un succes. Tratamentul oferă o soluție pe termen lung pentru cei care doresc să înlocuiască dinții pierduți. Există câteva beneficii cheie în urma acestui tratament.

  • Confort și încredere sporite în timp ce zâmbești, mănânci și vorbești.
  • O soluție stabilă și de lungă durată, spre deosebire de alte tratamente dentare temporare, cum ar fi protezele dentare. Cu o igienă dentară bună, implantul în sine durează de obicei o viață, în timp ce coroanele trebuie înlocuite numai după aproximativ 5-20 ani.
  • Un maxilar mai sănătos, datorită stimulării creșterii cauzată de osteointegrare.

Riscurile implanturilor dentare

În timp ce implanturile dentare pot aduce beneficii mari, există și unele riscuri asociate acestora. Principalele includ:

  • Infecție la locul implantului.
  • Leziuni sau deteriorări ale structurilor înconjurătoare (dinți sau vase de sânge).
  • Afectarea nervilor în timpul plasării implantului, provocând durere sau amorțeală.

Este demn de remarcat faptul că complicațiile de sănătate cauzate de implanturile dentare sunt rare și majoritatea pot fi rezolvate cu intervenții minore.

Pot să-mi înlocuiesc toți dinții cu implanturi dentare?

Pentru cei care doresc să restabilească mai mulți dinți pierduți sau deteriorați, există două opțiuni de tratament – implanturi dentare All-on-4 și All-on-6. Aceste metode ar putea fi recomandate dacă aveți o pierdere semnificativă a dintilor sau dacă aveți o densitate osoasă scăzută în zona maxilarului care vă împiedică să optați pentru implanturi dentare individuale.

Ce sunt implanturile dentare All-On-4?

Metoda implantului dentar all-on-4 implică o reabilitare completă a arcadei în care toți dinții sunt susținuți de patru implanturi. Aceste implanturi – care trebuie să susțină 10-14 coroane personalizate – sunt plasate fie în arcada dentară superioară, fie inferioară.

Ce sunt implanturile dentare All-On-6?

Pentru pacienții care au un număr mai mare de dinți lipsă, tehnica All-on-6 poate fi, de asemenea, o opțiune viabilă. Acest lucru funcționează similar cu All-on-4, dar implică plasarea a șase implanturi.

Cât costă un implant dentar?

Costul implanturilor dentare depinde de o varietate de factori diferiți.

Prețurile implanturilor dentare se pot modifica în funcție de:

Materialul folosit la realizarea coroanelor
Numărul de dinți care sunt înlocuiți
Poziția dinților deteriorați sau lipsă
Dacă este necesară aditia osoasa
Dentistul și clinica pe care o alegeți
Alegerea de implanturi dentare premium
Preț în România: 400 EUR – 2000 EUR – implant premium

De ce să alegeți ROMEDAS?

Obiectivul ROMEDAS este de a ajuta pe toată lumea să acceseze tratamente medicale de înaltă calitate în România, la prețuri preferențiale. Punând pacienții pe primul loc, lucrăm din greu pentru a anula abordarea unică pentru toți, care apare atât de des în industria asistenței medicale.

✔ Evaluare 100% gratuită, fără caracter obligatoriu: Oferim o evaluare 100% gratuită, fără caracter obligatoriu pentru fiecare pacient, indiferent dacă continuă sau nu să rezerve un tratament.

✔ Stomatologi de top, verificați: sistemul nostru de verificare, ROMEDAS, evaluează stomatologii pe mai mult de 10 puncte de date, inclusiv lucruri precum calificările lor, experiența, acreditările și recenziile de la pacienții din trecut.

✔ Tarife preferențiale și egalarea prețului: am făcut toate eforturile pentru a identifica stomatologi excepționali din România care oferă cel mai bun tratament la un preț corect. Ați găsit același tratament, la aceeași clinică, mai ieftin în altă parte? Vom egala prețul !

Garantăm tarife preferențiale în clinicile noastre partenere.

Declinare de responsabilitate

Informațiile din acest articol au doar scop educativ și nu înlocuiesc sfaturile medicale. Consultați întotdeauna medicul înainte de a începe orice tratament.